águila roja: el seu univers narratiu
- IDB
- 18 oct 2018
- 4 Min. de lectura
Actualizado: 9 nov 2018
Avui vos parlarem de la sèrie Águila Roja, que de segur la coneixeu i a més sou seguidors; però, sabíeu que va ser una de les primeres sèries transmèdia al nostre país?

Hernández i Grandío (2011) deien que la narració transmediàtica és l’expansió d’una mateixa ficció a través de diferents mitjans, plataformes i suports. I aquesta narració es pot desenvolupar mitjançant diferents llenguatges (Scolari, 2009). Doncs bé, així és Águila Roja, una producció que fa la seua expansió narrativa a través de diverses pantalles.
Comença la seua emissió en 2009 al canal TVE a càrrec de la productora Globomedia i finalitza en 2016, després de 9 temporades. La sèrie tracta d’un heroi emmascarat (Gonzalo Montalvo) que pretén fer justícia després de l’assassinat de la seua dona, la qual cosa el força a dur a una doble vida. S'ambienta en el segle XVII i barreja amor, aventures i intriga.

Va ser concebuda en un principi com pura ficció. No obstant això, després de veure els alts índexs d'audiència durant la primera i segona temporada es va pensar que la seua narració podia anar més enllà i expandir-la a altres llenguatges i suports.
Comprén la sèrie, la pel·lícula, un videojoc i Trivial online, jocs de taula (puzle, cartes, tauler), lloc web (l'oficial de TVE i el de miaguilaroja.com), xarxes socials (Twitter, Facebook, Tumblr, Instagram), esdeveniments i disfresses. L'any 2011, la pàgina web tenia un disseny en format de revista que es dividia en les seccions següents:
Les trobades digitals
Les claus del capítol, que contenia un recap en text i fotogràfic dels millors moments del capítol i sneak peeks
Notícies d'Águila Roja, on apareixien les últimes novetats de la sèrie
Temporades completes, on es podia veure els capítols en streaming
Fotos
Informació sobre la trama i personatges
Vídeos exclusius
Música
Comentaris: es podien deixar davall dels recaps notícies, en les entrevistes, en les xarxes socials i un Fòrum públic per a comentar la sèrie. També es van crear subfòrums que arreplegaven els fan art i els fan vid i consells per al videojoc. Cal dir que en els fòrums es podia apreciar 3 tipus d'usuaris: Lurkers o participants silents, és a dir, els que segueixen la sèrie i lligen els comentaris; els que conversen i plantegen debats; i els que fan discusions i a més creen contingut, fan art o fan vid.
L'estratègia transmèdia de la sèrie podria considerar-se familiar perquè ha llançat productes dirigits als diferents públics:
Infantil: jocs de taula, puzle, disfresses
Juvenil: llibres de narrativa no lineal, còmics
Adults i juvenil: videojoc, aplicacions per a dispositius mòbils, jocs de taula, tornejos de cartes
Tots els públics: serie, pel·lícula, xarxes socials, la web.

A través d'aquests productes que hem anomenat, s'ha creat un vincle amb l'espectador que ha fomentat la consolidació d'una gran comunitat de fans:
Videojoc Mi Águila Roja: multijugador, missions relacionades amb la trama. Segons Manel Jiménez, ''la plataforma multi jugador permet, al mateix temps, establir vincles i aliances amb altres usuaris i inclús intercanviar mercaderies o compartir interessos. Al contrari, els usuaris que s'encarreguen de gestionar les altres viles poden generar accions que repercutien sobre un determinat jugador, per exemple, a través de saquejos, revoltes o atacs sorpresa''. Aquest videojoc és gratuït i és un espai virtual on es crea una interacció entre jugadors en un mateix context, el de la sèrie.
Xarxes socials: la plataforma RTVE i miaguilaroja.com. A Lab de RTVE també trobem una especie de ''webdoc'' que ens explica els orígens del personatge de Águila Roja. En hi ha 8 relats alternatius creats pels fans
Actes: festes, concursos i lliga EMAR.

El vincle és tan gran que els fans es llancen a crear contingut, és a dir, passen de ser consumidors a ser prosumers:
Fanfic: Els fans escriuen relats alternatius, aquests els trobem en Fanfiction, on hi ha 8 o al fòrum.
Fanart: A la pàgina RTVE donaren cobertura a les obres d'art creades per fans a partir de la sèrie. Alguns són:
Wiki fandom: Els fans creen una Wikipedia pròpia on podem trobar tota la informació de la sèrie.
Cronològicament, l'univers transmèdia d'Águila Roja es va expandir d'aquesta manera:
En febrer del 2010 s'anuncia un videojoc: Mi Águila Roja.
En abril del 2010 s'anuncia la pel·lícula i en abril del 2011 s'estrena a les sales de cinema. És una trama totalment diferent de la de la sèrie, on França, Anglaterra, Portugal i els Estats Pontificis intenten conquerir el Regne d'Espanya.
En octubre del 2010 ixen a la venda un joc de taula i cartes. També es publica Águila Roja. La profecía de Lucrecia, que és un flashback que segons Jiménez, responen a ''alguns dels interrogats que la sèrie televisiva deixa a l'aire, especialment aquells que fan referència a secrets del passat i que condicionen les relacions dels personatges''.
El 2011 es van publicar La sociedad del loto blanco (còmic) i els llibres de la sèrie Tú decides la aventura. Al primer viatgem a la Xina amb Gonzalo i Sátur i els segons es tracten de llibres-jocs, on el lector tindrà el poder d'elegir el recorregut de la història.
El 2014 ix a la venda El siglo de Águila Roja i es crea el joc per a mòbils i tablets Águila Roja. Orígenes.
El 2015 es va emetre una sèrie documental de 13 capítols, presentats per Francis Lorenzo, que reflecteixen la vida quotidiana del Segle d'Or Espanyol.
El 2016, amb l'última temporada en la web, apareix el Gran trivial i un disc-llibre

Tots aquests elements van completant el producte inicial, que va ser la sèrie, creant un univers narratiu que tot junt té un sentit, i és la història d'Águila Roja.
Bibliografia:
Guerrero Pico, M. d. (2016). Historias más allá de lo filmado: Fan fiction y narrativa transmedia en series de televisión. Tesis doctorales en red.
Sánchez, C., & Otero, P. (2012). Nuevas narrativas audiovisuales: multiplataforma, crossmedia y transmedia. El caso de Águila Roja (TVE). ICONO14.
Scolari, C.A. (2013). Narrativa transmedia: cuando todos los medios cuentan. Deusto.
Comentários