top of page

Mickey mouse: el bing bang de l'univers disney

  • Foto del escritor: IDB
    IDB
  • 11 nov 2018
  • 6 Min. de lectura

Avui anem a parlar d’una narrativa transmèdia que va sorgir d’un personatge animat, el ratolí més famós del món: Mickey Mouse. I és que, qui no el coneix? Aquest ha desenvolupat al voltant seu tota una franquícia, la de Walt Disney Productions.


The Walt Disney Company es va crear l’any 1923. Mickey Mouse va arribar a la imaginació de Walt Disney en 1928. La seua primera aparició va ser en Plane Crazy (1928) i The Gallopin Gaucho, on ja apareixia Minnie. Aquests dos curtmetratges no van tindre massa èxit, però el 18 de novembre de 1928 es va estrenar Steamboat Willie, i sí que en va tindre. En aquest curt, Mickey ha de rescatar a Minnie del seu enemic, Pegleg Pete. Aquest és sonor i és en blanc i negre. En 1935 apareix The band concert, ja en color.


A partir dels anys 30 comencen a publicar-se les tires còmiques i el primer merchandising: rellotges, joguets, llibres. En 1929 es va crear el Mickey Mouse Club, que en un any ja contava en 800 delegacions i 1 milió de socis.

Com bé diu Kristin

Thomspon (2007): “Quan Mickey Mouse va arribar a l’estrellat a finals dels anys 20, Walt Disney va llicenciar elements nombrosos a gran escala. Durant dècades, Disney va ser l'únic estudi de Hollywood que va funcionar amb el principi de franquícia, no només creant vincles sinó també rellançant les seues pel·lícules animades regularment…El merchandising al voltant seu va quedar perpètuament actual i desitjable”.

En 1934 apareixien ja tots els amics de Mickey: Goofy, Minnie, Pluto i Donald, el

qual li va llevar per un temps el protagonisme, però Disney li’l va tornar a donar a Mickey amb el paper d'aprendiz de brujo, en Fantasía (1940). Aquest és un dels més cèlebres del ratolí.




Segons Jeff Gómez ‘’El contingut és originat per un o varios visionaris’’, i així és. L’autor de les tires còmiques, Floyd Gottfredson va ser un d’ells, ja que va pensar que Minnie

hauria de ser important per a Mickey Mouse perquè aportava humor, que combinat amb un antagonista, Black Fete, faria que l’espectador volguera més i se sentira identificat amb Mickey. Gómez afirma també que ‘’el contingut ha d’estar distribuït en tres o més plataformes i el contingut ha de ser únic en cadascuna d’elles’’. I així és, al llarg d’aquest post anem a veure com l’univers transmèdia de Mickey Mouse ha anat expandint-se per tot arreu. La seua popularitat era tan gran, que en l'any 1978 es va convertir en el primer personatge animat en tindre una estrella en el Passeig de la Fama de Hollywood.


La seua primera aparició en un videojoc va ser en 1983 en ‘’Sorcerer’s Apprentice’’ per Atari 2600. Després, entre altres, ha aparegut en Mickey Mouse: Aventuras en el País de las Maravillas (1987), Micky Mania: The timeless adventures of Mickey Mouse (1994), Disney Epic Mickey (2010) per a Wii. A més, forma part dels personatges principales de Kingdom Hearts, és el Rei Mickey.


D’altra banda, també ha protagonitzat sèries de televisió com:

  • The Mickey Mouse Club (1955-1996): programa de televisió destinat a xiquets en el que apareixien jóvens artistes.

  • Mickie Mouse Works (1999-2000)

  • House of Mouse (2001-2003): la sèrie s'ambientava en un local on es reunien tots els personatges de Disney.

  • La casa de Mickey Mouse (2006-2016) en Disney Channel

  • Have a laugh! (2009-2012) en Disney Channel

  • Mickey Mouse (2013-actual)

  • Mickey y los superpilotos (2017)


És important destacar la seua funció al sèptim art: el cinema. Com parlàvem al principi, Mickey va començar la seua marxa en curts, però cal dir que en l’any 2004 es va estrenar directament en vídeo Mickey, Donald, Goofy: Los tres mosqueteros i Mickey’s twice upon a christmas. Ha fet aparicions en pel·lícules com ¿Quién engañó a Roger Rabbit? (1988) de

Portada i contraportada de Mickey, Donald, Goofy: Los tres mosqueteros en DVD

Robert Zemeckis, en la qual també eixia el seu enemic de la Warner Bros: Bugs Bunny, i com Fantasía 2000.

Alhora, una gran varietat de llibres han eixit al mercat: des de contes, treballs manuals, per a pintar, aprendre música, dibuixar, buscar i trobar, activitats o llibres de la col·lecció la Casa de Mickey Mouse. També podem trobar còmics: Mickey’s crazies adventures, Disney Treasure Island o Mickey Mouse: the 90th anniversary collection.


Henry Jenkins parlava de 7 conceptes transmèdia, entre els quals destaquem, per a aquest post Performance i extractability.

I és que per a Jenkis, com diu Scolari (2013),

‘’Les accions dels consumidors són fonamentals en les NT’’.

Molts consumidors passen a ser prosumidors, ja que amplien amb la seua imaginació el món narratiu ja existent. Com? A través de:

  • Fanart: Els fans creen noves formes o interpretacions d'un món ja existent. En aquest cas alguns imaginen com seria Mickey si fora humà a través de l'art.


  • Fanfic: aquest tipus de contingut el trobem majoritàriament a la web Fanfiction, creada en 1998 per Xing Li, on hi ha 134 relats de Mickey Mouse creats pels fans. De Disney en general hi ha 3.460 històries.

  • Wikis: Aquests serveixen per a informar, compartir, aprendre o arxivar. En aquest cas, la wiki de Mickey Mouse és, segons la web, una de les més completes de la Wiki Disney.

  • Cosplay: molts fans volen sentir-se per una estona com els seus personatges preferits. Aquest tipus de disfressa és molt habitual en parcs temàtics Disney, aniversaris, activitats per a xiquets i xiquetes...etc.


  • Mashups o cross-overs: Com bé diu Scolari (2013), ''un dels formats més explotats pels usuaris són els cross-overs o mashups que vinculen dos o més mons narratius''. En aquesta xicoteta galeria trobem a Mickey caracteritzat com Iron Man (Mouse), Spiderman, Darth Vader, i junt amb Minnie, d'Aladdin. També compta un vídeo de Mickey Mouse amb música d'altres productes, com és el cas del video ací present: Ghostbusters.


Pel que fa al concepte d'extractability, és aquell que, com diu Scolari (2013), ''ens permet extraure elements del relat i portar-los al món quotidià''. Alguns d'aquestos elements són:

  • Parcs temàtics: Disneyland és dur el concepte més enllà, és una experiència on l'espectador està totalment inmers en l'univers Disney: atraccions, tendes de productes oficials o espectacles recollits en àrees com si fóra tota una ciutat. A més, podem interactuar amb personatges com Mickey o Donald. Aquest parc es va obrir en 1955 en California i des de llavors també s'ha expandit en llocs com París o Florida.


  • A la web oficial o tenda física de Disney Store podem adquirir qualsevol producte: rellotges, roba, peluixos, joguets, disfresses, ninots, maletes, motxilles, gots, plats, papereria... També hi ha una secció especialitzada de Mickey Mouse. A més, moltes empreses com Inditex venen productes Disney amb llicència.


  • Xarxes socials: En Twitter trobem el compte oficial de Disney, on comparteixen informació, videos i fotos i Mickey Mouse és tan important que és la foto de perfil, ell és l'essència de Disney. En Instagram hi ha diversos comptes oficials: Disney, Disneyspain, Mickeymouse o clubmickeymouse són alguns. En aquesta plataforma informen de noves estrenes, fiquen teasers, vídeos, fotos promocionals i de fans...etc. Per últim, en Youtube els fans poden tornar a veure els capítols de la sèrie La casa de Mickey Mouse, pujat per Disney Junior Oficial.



  • En Google Play hi ha una gran varietat d'aplicacions per a tauletes tàctils i mòbils. Algunes són Disney Magic Kingdom o Disney Junior Play. Aquestes aplicacions serveixen per a informar o participar.

  • Web oficial: actualment a la Web de Disney tenen una secció destinada al 90aniversari de Mickey Mouse, on apel·len a la participació de l'audiència. També ens ofereixen vídeos o jocs.

  • Jocs de taula com Monopoly, Party&co, Educa, Pictionary, Scrabble, Trivial Pursuit o ¿Quién es quién?, han tret un tauler especialitzat en temàtica Disney.



 

Podríem seguir parlant de com ha arribat Disney, o millor dit, Mickey Mouse a penetrar en les nostres vides i llars sense adonar-nos. Sabem de la seua existència des que som xicotets, és un personatge que generacions i generacions han crescut amb ell, amb la seua divertida personalitat. Ja són quasi 90 anys des que Walt Disney el va crear, i segurament ell mai va pensar que arribaria a ser uns dels personatges més carismàtics i que més immersió ha tingut al nostre món físic, ha travessat fronteres, espais, pantalles, papers... Tot un èxit. Segurament Mickey Mouse, que va ser el bing bang de Disney, haja esdevingut l'univers transmèdia més gran de la història.

"Quan la gent riu de Mickey Mouse, és perquè ell és tan humà, i aquest és el secret de la seua popularitat. Només espere que no perdem de vista una sola cosa, que tot va ser iniciat per un ratolí." - Walt Disney.
Walt Disney i Mickey

Referències:

  • http://mabrito.net/42501/transmediamickeyscript.pdf

  • http://researchspace.bathspa.ac.uk/6290/

  • Scolari, C.A. Narrativas transmedias: cuando todos los medios cuentan (2013).

Comments


Uneix-te a Univers Transmèdia!

No et perdes cap actualització

© 2023 por Secretos de Armario. Creado con Wix.com

bottom of page