polònia: el transmèdia a la tv3.
- IDB
- 21 nov 2018
- 4 Min. de lectura
Avui parlarem al blog del cas transmèdia de Polònia, un programa d’humor satíric polític que du en antena ja 12 anys (des de 2006).

Manel Lucas, uns dels creadors i guionistes del programa el va definir com ''un articul d'opinió que fa riure''. En Twitter el programa es defineix com ''programa d'humor satíric de Televisió de Catalunya que bombardeja l'actualitat política''. Com hem dit abans, naix en febrer de 2006 i està dirigit per Toni Soler. Els personatges que componen Polònia estan interpretats per actors i actrius i parodien a polítics actuals nacionals i internacionals com Quim Torra, Carles Puigdemont, Pedro Sánchez, Pablo Casado o Pablo Iglesias.
Polònia va sorgir d'un programa radiofònic: Minoria absoluta (2000-2009), emés en RAC 1 i presentat per Toni Soler, Manel Lucas i Queco Novell, del mateix gènere: humor satíric d'actualitat política. Va tindre una molt bona acollida per part del públic i amb la segona temporada, en 2007, va eixir a la venda El llibre mediàtic de Polònia, que recopila tota la història del programa, des de receptes fins les sessions de maquillatge, perfecte per entendre el món de Polònia. En aquest any també es va estrenar la web oficial, on podíem trobar jocs interactius, enquestes, blocs, vídeos i la càmera espia.
En 2008 es va començar a emetre el spin-off Crackòvia, del mateix gènere que Polònia, però aquesta vegada amb una nova temàtica: l'esportiva, on es tracta la rivalitat entre el Barça i el Reial Madrid. Va superar en audiència al seu predecessor.

En aquest programa alguns dels personatges imitats són Messi, Neymar, Manolo Lama o Luis Enrique. Aquest té al seu torn tres llibres: Els llibres de jocs de Crackòvia (2012) , Amb conte! Els llibre de contes del Crackòvia (2011) i El Crackòvia de les sis copes (2010).
L'experiència de Polònia va ser vital per a la creació de Crackòvia; podríem dir que Crackòviaés una extensió de Polònia, un spin-off. El naixement de Crackòvia va representar aprofundir en un altre tipus de continguts que en Polònia ja havien aparegut de forma col·lateral.
David Felani, productor executiu de Minoritaria absoluta.
Es va editar en aquest any Polònia. El disc, on podem tornar a escoltar tots els temes del programa i 15 nous, ampliant així d'una nova forma l'univers de transmèdia:
Pensant en el nostre públic més fidel, no ens hem volgut limitar a agafar les cançons que ja hem pogut veure al "Polònia", perquè encara ens tractarien de mandrosos. Amb tota la il·lusió del món, per a ells, per a tots vosaltres, hem creat cançons noves exclusivament per al disc. Tot i així, n'hem regravat algunes que sí que ja han sortit en el programa, perquè no ens vingui a tots de nou.
Polònia ha tingut dues adaptacions al teatre: La familia irreal (2012) i Polònia, el musical (2014). La primera és una comèdia musical que paròdia la monarquia espanyola que barreja sàtira, ironia i música. La segona està centrada en un cim que va convocar Artur Mas a un hotel, on s'havia de decidir el futur de Catalunya i que es narra a través de versions humorístiques de cançons d'èxit. En dues apareixen els mateixos actors del programa.
Amb la commemoració del 10 aniversari es va emetre Desmuntant Polònia (2016), un documental de 43 minuts on coneixem tots els secrets darrere del programa i apareixen les persones parodiades en els programes fent un cameo, com Ada Colau, Pablo Iglesias o Inés Arrimadas.
Altres llibres es publicaren també, com Cabòries!!! La volta al Polònia en 80 gags (2008), que recull els guions dels gags emesos en les dos primeres temporades; Polònia. Tenim un problema (2008), publicat en format còmic; Visc a Polònia. El nou costumari català (2010), que recopilen els costums catalans i espanyols. Aquest llibre va eixir amb la temporada del 2010 en DVD, coincidint molts personatges principals i trames; i Polònia independent (2013).
L'expansió transmèdia no va ser planificada. Després de quatre anys del programa de radi collint grans resultats, tant pel que fa a l'audiència com a les crítiques, es va plantejar el fer el pas a la televisió, adaptant el format radiofònic al llenguatge televisiu. Però d'en cap cas es va plantejar el programa Minoria asbsoluta, que s'emetia en RAC1, com un test d proves per veure si funcionava el format i traslladar-ho més tard a la televisió.
David Felani, productor executiu de Minoria Absoluta.
D'altra banda, les xarxes socials no amplien la narrativa, però si que serveixen per a informar, interactuar i conéixer l'opinió del públic. En Facebook trobem contingut redirigit a la pàgina web de TV3, on hi ha vídeos, fotos i els gags del programa, així com comentaris dels espectadors opinant sobre els programes. En Twitter és on més interacció hi ha amb la gent: el programa retuiteja opinions i comentaris dels fans, pugen fotos, recordatoris... Tot sense perdre cap gota d'humor.

L'empresa dóna molta importància a les xarxes socials - és per això que des del 2010 la productora compta amb la figura del community manager- per estar pendents de l'opinió dels nostres espectadors i tenir-la molt en compte. Intentem generar i mantenir el feedback amb els teleespectadors i saber la seva opinió sobre els nostres productes
D'altra banda, la web oficial és el major contenidor de continguts del programa. En ella trobem informació, les properes emissions, tots els capítols, articles, notícies, col·leccions... Fa uns anys es podia trobar jocs, Polonews, widgets... Etc.
En conclusió, aquesta és una nova forma de fer transmèdia a la televisió, ja que és un programa de paròdia que podem seguir a través de diferents canals: llibres, DVD, CD de música, còmics, web i xarxes socials.
Referències:
Scolari, C.A (2013): Narrativas transmedia: Cuando todos los medios cuentan
Scolari, C.A; Fernández de Azcárate, Sara; Garín, Manuel; Guerrero, Mar; Jiménez, Manel; Martos, Aitor; Obradors, Matilde; Oliva, Mercè; Pérez, Oliver; Pujadas, Eva (2011): Narratives transmediàtiques, convergència audiovisual i noves estratègies de comunicació. Publicat en Quaderns del Cac.
Comments