top of page

WAY TO GO, ON ENS TROBEM?

  • Foto del escritor: CBG
    CBG
  • 18 nov 2018
  • 5 Min. de lectura

"ESTÀS EN EL TEU CAMÍ. Sí, estàs en camí. No és el primer viatge, però Way to Go és el proper viatge que tens davant teua. Un passeig per un país estrany- estrany, familiar, recordat, oblidat. És un panorama inquiet, un camí desaparegut, un joc i un sentiment. Way to Go és una xicoteta experiència que es fa més gran a mesura que la descobreix. I els arbres canviaran la seua forma i el cel s'eixamplara.

I volaràs. Ens n'anem cada dia. Ens submergim per la ciutat, patinem per les carreteres, ens dirigim cap a una destinació sense recordar les missions en què ens trobem. Un viatge és una col·lecció de moments: som aquí, som aquí, som aquí, i encara ens falten aquests moments. Un viatge és una col·lecció d'opcions: gireu aquí, atureu-vos aquí, seleccioneu-lo aquí i, no obstant això, lliurem aquestes opcions. Què passa si deixem de rendir? Què passa si no ens vam perdre? Aquí hi ha un món tancat en una pantalla. Aquí hi ha una aventura. Un paisatge de fulles i flors silvestres, plenes de vida oculta. Un jardí i un desert, un sorollós somni. Estàs Jean Painlevé, Marco Polo, Maria Merian. Ets Alice, Sonic, Osvaldo Cavandoli. Vostè és un visitant, un dibuix de cara i membres, i vostè està passejant. Utilitzant animacions fetes a mà, música, tecnologia de captura de 360​​° i bruixeria webGL, Way to Go imagina un món de somni de viatges. Caminar, córrer, volar; agafeu-vos a l'herba i recordeu el que està ocult. Llisca com un rumor d'un lloc a un altre; persegueix la teua ombra; escolteu el pols lent del metrònom, vestit de negre, seguint a la vostra mà. Estàs sol? No estàs sol? Estàs somiant o despert? Alguna vegada arribes a les muntanyes? Pots veure què hi ha aquí abans? Situat a través de boscos i camps, llum solar i aurora, gris i colors. Establert, amb mirada lúcida deliberada i trobaràs,

potser, el present." (Prefaci de Sean Michaels).



I així és com es presenta l'aventura de Way to Go, un documental web "per a éssers humans entre 5 i 105 anys" que "tal vegada dure sis minuts; tal vegada dure per sempre". D'una forma atractiva, se'ns presenta una experiència de realitat virtual online on l'usuari tomarà la forma d'un esquirol gris equilibrat en una branca, absent de por:


"És un joc, un consol i una alarma, una trucada d'atenció als perills d'avui. En un moment en què tenim accés a molt, i veiem tan poc, Way to Go et recordarà tot el que es troba davant teu, dins de tú, en el plaer deliciós i sobtat del descobriment."


Va ser creat l'any 2015 de mà d'AATOAA, un estudi fundat per Vincent Morisset (el seu creador i director) que destaca per crear experiències digitals molt innovadores on es combinen la gramàtica de la pel·lícula i la interactivitat. A més, ha treballat per a noms tan importants com Redbull, Arcade Fire o Google.

Reconeixem la seua existència perquè va ser produït per National Film Board of Canada i coproduït per France Télévisions Nouvelles écritures. NFBC és un dels principals creadors de contingut digital, concretament de documental interactiu i animació, apps... I, d'altra banda, France Télévisions Nouvelles écritures destaca en el treball narratiu i la producció d'obres innovadores.

Imatge de l'equip del documental Way to Go.

Aquest documental ens dóna l'oportunitat de descobrir un món nou: l'usuari participa en el documental mitjançant la figura del protagonista, al qual mou pel paisatge amb les tecles W (córrer), E (caminar), la barra espaiadora (saltar) i el ratolí (moure's pel bosc i seleccionar). A més, el documental pot ser vist des de l'opció de realitat virtual. Per això, considerem que es fa una navegació espacial, ja que es fa una metàfora gràfica de la recreació digital d'un escenari físic descrit, on es pot "ballar" panoràmicament d'una banda a altra. Açò fa que hi haja un grau d'interacció dèbil.



La finalitat de l'experiència és descobrir aquest paisatge al ritme que l'usuari desitge. Així, utilitzarà els controls permesos per crear la seua pròpia història. Amb el ratolí, per exemple, pot seleccionar qualsevol zona del quadre natural i obtindrà un primer pla d'allò que hi haja allí (per exemple, un insecte, una planteta o un animal). El camí que segueix el personatge és fixe, tot i que depén de les decisions de l'usuari, les seues parades, la seua velocitat...per lo qual l'experiència mai serà la mateixa. Així, podem dir que la modalitat de representació que hi ha és participativa, on l'usuari es transforma en un investigador que s'endinsa en un paradís desconegut. La investigació forma part del discurs i el director no s'oculta tras la càmera. Per exemple, si juguem amb el punt de vista en el documental, veurem la figura del càmara mentre grava en el bosc.


I, respecte a la modalitat d'interacció, com que es juga amb unes icones o tecles bàsiques que no resulten un alt grau d'interacció per part de l'usuari, concloem amb que es tracta d'una interacció dèbil, és a dir, la interacció social o d'apps 2.0.


D'altra banda, destaca el paper de la música, ja que es tracta d'una banda sonora creada per Philippe Lambert. La seua presència és reveladora perquè en quëstió de la velocitat a la qual el personatge va avançant pel paisatge, la seua velocitat també varia. A més, quan es pressionen les tecles per canviar les interaccions del personatge, sonen melodies musicals que acompanyen la banda sonora.


La tecnologia del documental ha estat desenvolupada per un gran nombre de programes i sistemes que li han donat vida i color a aquesta aventura. La llista dels softwares és la següent:

  • Javascript, html5, WebGL, THREE.js, API d'àudio web

  • Control dinàmic de vídeos de 360°

  • 83 shaders personalitzats per canviar en llums, grans i efectes visuals en temps real

  • Infinitat de mons 3D representats a partir de dibuixos en paper

  • Sistema personalitzat per a la integració i sincronització de mapes de vídeo 360°, entorns 3D i elements 2.5D

  • Gestió i barreja en viu de milers de sons

  • Puntuació musical generativa i interactiva

  • Enveloppes, ADSR, filtres i espacialització dinàmica

  • Granulació sonora

  • Convolució i reverberació

  • Tècniques úniques per als vídeo stiching de trets de 360 ​° en entorns estrets

  • Sistema d'anàlisi i seguiment de video per a la integració dinàmica i la creació de mapes d'alçada i escenes 3D

  • Estabilització de vídeo en viu

  • WebVR - Adaptació per a l'Oculus Rift en un navegador web

  • API Gamepad: connexió de controladors de la consola del joc al navegador web



Finalment, podem mentar la facilitat d'accés que té aquest projecte, ja que pot consumir-se en aquestes plataformes de manera online: Chrome, Mac OS, Windows, Linux i Oculus Rift; per tant, no cal instal·lar cap programa, a diferència d'altres documentals de NFBC, que són apps.


Gràcies a la seua originalitat i caràcter innovador, ha rebut un gran nombre de premis i ha sigut presentat a molts festivals de realitat virtual, on té un gran públic a causa de la bona adaptació que s'ha fet del projecte a aquest món.


Us convidem a pegar-li una ullada, ja que resulta una producció bastant curiosa però molt interessant!



Commentaires


Uneix-te a Univers Transmèdia!

No et perdes cap actualització

© 2023 por Secretos de Armario. Creado con Wix.com

bottom of page