top of page

EL MINISTERIO DEL TIEMPO: MISSIÓ TRANSMÈDIA

  • Foto del escritor: IDB
    IDB
  • 8 nov 2018
  • 7 Min. de lectura

Actualizado: 10 nov 2018

Sabíeu que El ministerio del tiempo és la sèrie transmèdia més exitosa de TVE? Segur que sí, ja que a Espanya aquesta sèrie té molts fans i segur que alguns ho sou.


En febrer de 2015 es va estrenar en TVE, creada per Javier i Pablo Olivares i produïda per Cliffhanger i Onza Partners. El ministerio del tiempo és una institució governamental, autònoma i secreta, que depén de la Presidència del Govern espanyol. Sols uns pocs saben de la seua existència (reis, presidents i algunes persones). L'objectiu és evitar que un intrús arribe al passat o viceversa i que canvie el curs de la Història

segons la seua conveniència. Per això s'utilitzen les portes, que són vigilades per les Patrulles del Ministeri i aquests han de viatjar en el temps per a impedir que ho aconseguisquen.


Aquesta premissa és molt interessant i atractiva per al públic: ciència-ficció, aventures i història, amb una originalitat que trenca les tradicionals línies temporals i les normes de la ficció històrica. Açò convida als fans a crear contingut. Com afirma María del Mar Grandío en Narrativas transmedia: cuando todos los medios cuentan (2013): ''Són les narratives de ciència-ficció les més proclius a la generació d'un univers transmèdia debut al fet de la seua essència ontològica: són mons de ficció complexos que permeten crear narratives derivades per a la seua profundització tant sincrònicament com anacrònicament. Ofereixen més possibilitats creatives que el gènere del drama o la comèdia''. A més, cada capítol és auto conclusiu, cada ú té una trama. El fil conductor de la sèrie són el Ministeri del Temps i les seues missions. Cal dir que la primera temporada va obtenir una cifra de 2,5 milions d'espectadors, però no era la sèrie més vista en aquell moment. Tanmateix, com a conseqüència de les estratègies transmèdia que va impulsar el personal especialitzat en xarxes socials de TVE, la sèrie va tindre una fan base considerable. Avui en dia és tan gran que davant de la cancel·lació de la sèrie, els fans iniciaren una campanya per a salvar-la.

“Quan a l'equip de transmèdia i segona pantalla de RTVE.es aplegaren els primers esbossos del que seria El ministerio del Tiempo, va estar clar que s'havia de fer alguna cosa diferent, que s'adaptara al públic potencial al qual es volia atraure (jove, aficionat a les sèries i per què no, a la ciència-ficció) i que, sobretot, fora innovador i divertit. Amb aquest punt de partida, i sempre amb el suport d'un contingut de qualitat, en aquest cas la sèrie, es va decidir crear una estratègia transmèdia que permetera portar aquell univers més enllà del televisor, a aquells llocs en xarxa on els fans es mogueren amb falicitat

-Pablo Lara y David Varona


D'una banda, la web de RTVE és una porta per a entrar a l'univers pròpiament transmèdia. Aquestes són les seccions que podem trobar:

  • Portada

  • Capítols

  • Sèrie: Repartiment, equip, sinopsis.

  • Podcast: Tiempo de valientes , ''El diario sonoro de Julián Martínez en Cuba (1898), que consta de 6 capítols, d'una durada d'entre 2 i 4 minuts. Una llamada a tiempo, les conversacions entre Salvador i Pacino. La sinopsi que trobem a la web és la següent: ''Després de tornar a 1981 per acompanyar a son pare en el seu divorci, Jesús Méndez, àlies Pacino, s'incorpora com agent del ministeri en la seua època. No obstant això, no perdrà el contacte amb Salvador Martí, que des de l'època actual, segueix requerint els seus serveis per missions especials''. En aquest trobem 4 capítols: Tiempo de ayuda, una decisión a tiempo, tiempo de goles i tiempo de rock.

  • Organigrama: tots els personatges de la sèrie.

  • Transmèdia: Ací podem trobar tot l'univers transmèdia de la sèrie: La puerta del tiempo, on trobem entrevistes a l'equip i actors de les quals les preguntes eren enviades pels fans amb el hashtag #puertadeltiempo; Archivo MDT, el grup de Whatsapp format pels agents del Ministeri, ací podem llegir les conversacions i veure imatges inèdites de l'últim capítol; Salva el tiempo, l'experiència virtual que implica directament a l'espectador; El ministerio de los gifs, un canal oficial en

Giphy del qual és responsable Aurelio Pimentel, el community manager del ministeri o Tiempo de confesiones, la webserie d'Angustias, que consta de 7 capítols en els quals som testimonis de les vivències d'ella al Ministeri trencant la 4º paret. També trobem una secció que s'anomena Para el Mini(h)térico, amb capítols com La autodescripción o Los errores del ministérico. Són vídeos fets amb to d'humor i que a més, són importants perquè en la mateixa web anomenen als fans com ''ministéricos''.

va ser el primer capítol de Realitat Virtual interactiu d'una sèrie de TV a escala mundial i Salva el tiempo, altra aventura que ens invita a formar part del Ministeri en 1º persona.

  • Els fans tenen l'opció de tornar a gaudir dels capítols a través dels guions que RTVE ha pujat a la seua web.

  • Webserie (de la que he parlat anteriorment): Tiempo de confesiones.

  • App

  • Tenda: Ací podem adquirir el còmic, la novel·la, merchandising oficial, el joc de taula... Etc.

I és que precisament d'açò últim anem a parlar a continuació. El transmèdia de El ministerio del Tiempo no es limita a la web i al contingut online, sinó que també s'expandeix a través de:

  • Còmics: Tiempo al tiempo (2017), que és auto conclusiu, tracta de com Salvador Martí és atacat i la Patrulla ha de trobar als atacants. Un d'ells fuig a 1865 i l'altre... tot un misteri. Mi tiempo se agota (2018) té com a protagonista a Lola Mendieta, que malalta de càncer té un últim viatge a través del temps. Dues històries totalment diferents de la trama de la sèrie que aporta nous casos a l'univers ministèric.

  • Joc de taula: Llançat en 2017, en aquest format el ministèric pot ser agent i solucionar les seues pròpies missions, a més podrà ser el successor de Salvador Martí. Aquesta és altra forma d'implicar a l'espectador dins de l'univers de El ministerio del tiempo.

  • Joc trivial online: Ací tenim l'opció de veure el nostre nivell de coneixement sobre El cid.

  • Altres productes: hi ha un merchandising oficial creat pels fans, entre el qual trobem tasses, samarretes, dessuadores o llibretes.

Fins ara estem veient que aquesta sèrie implica directament als fans, i aquests tenen tanta imaginació que han creat contingut propi com:


  • Videojoc: Una fan va desenvolupar un joc de SIMS amb els personatges de El ministerio del Tiempo i alguns fans crearen animacions amb estètica dels videojocs dels anys 80.


  • Wiki Fandom: Web especialitzada en el contingut i informació de la sèrie, creat per fans, podem trobar biografies, un xat, un fòrum i tens l'opció de col·laborar.

  • Fanart: Crossover, inspiració en altres pel·lícules, còmics com El monasterio del tiempo... En aquesta secció els fans creen una nova versió dels personatges i l'univers que els envolta. Originalitat en estat pur. Com hem vist abans, també els fans crearen el merchandising oficial de la sèrie.

temporada, els fans també van tindre l'opció d'entrar en un grup de WhatsaApp exclusiu de 10 persones, en el cual obtindrien contingut exclusiu. Cada setmana havien de demostrar que coneixien la Història, 5 seguien i 5 no. A la web de RTVE també es troba Intranet, que avui pot entrar qualsevol, però en el seu dia necessitaves un usuari i contrasenya per a poder entrar i veure contingut exclusiu.


A Instagram es va crear un compte oficial privat amb una galeria fotogràfica de moments de la Història d'Espanya que indicaven quin agent del Ministeri es trobava en eixe moment.

  • Altres: Els fans de El ministerio del tiempo tingueren l'oportunitat d'aparéixer en un capítol de la segona temporada, d'entre 1200 seguidors, 50 van ser seleccionats per a actuar en el 2x5.



 

Com hem observat en aquest post, l'estratègia transmèdia de El ministerio del Tiempo ha aconseguit ser la més exitosa de TVE, que ja va intentar-ho amb Isabel, però no va arribar a l'impacte de El ministerio. I és que, per què podríem considerar que El ministerio del tiempo és la sèrie transmèdia més original i que més hi ha transcendit a Espanya?

  1. Perquè han escoltat als fans, han sabut donar-los protagonisme i tindre una interacció amb ells. En el compte oficial de Twitter no sols hi ha informació dels productes oficials, making off o informació, sinó que fan retweet a usuaris, fiquen fotos de merchandising i art creat per fans, i donen feed-back. La web oficial és un contenidor de tot aquest contingut, reuneix el dels fans i el de la sèrie en si. Participen en La puerta del tiempo, al grup de Whatsapp i al rodatge, com hem vist abans.

  2. Perquè és un producte amb una estructura original, atractiva i educativa, amb una genial mescla de gèneres.

''Quan nosaltres creem, intentem ser sempre, entre cometes, fans. Si fem programes de tipus històric com vam fer amb Isabel o amb #LapuertadelTiempo, és perquè coneixem al fan; sabem que ens està demanant contingut històric. Amb El Ministerio del Tiempo juguem amb la idea que si consegueixes tu mateix ser un poquet fan, pots pensar com un. El que no m'agrada es explorar per explorar, perquè al final cal crear un contingut que interesse, que agrade al fan''. - Agustín Alonso

Si no heu vist la sèrie, ací teniu el trailer de la primera temporada,ja voreu com enganxa aquest univers ;)

Kommentare


Uneix-te a Univers Transmèdia!

No et perdes cap actualització

© 2023 por Secretos de Armario. Creado con Wix.com

bottom of page