EL misteri de scooby doo i el món transmèdia
- IDB
- 1 nov 2018
- 6 Min. de lectura
Actualizado: 15 nov 2018
Avui anem a traslladar-mos en el temps, concretament l’any 1969.

Sabíeu que Scooby Doo ja du quasi 50 anys fent disfrutar a l'audiència? En aquest any s’estrena a la cadena CBS una sèrie de televisió animada… Scooby Doo, where are you!, realitzada per la productora Hanna- Barbera. Ens presenta una quadrilla d’amics: Fred, Daphne, Vilma, Shaggy i el seu gos Scooby-Doo que resolen misteris. Pel que fa a l'estructura dels capítols, Propp parla de 6 funcions. Per exemple, al 3x5 de El show de Scooby Doo: 'El fantasma eléctrico' aquestes són les 6 funcions, que es repeteixen en tots els capítols:
Preparació: Es presenta el monstre i a la quadrilla anant al poble. Apleguen sense gasolina.
Complicació: El poble no té ni llum ni recursos naturals ni gasolinera.
Transferència: L'alcalde els informa de la situació, del que ha passat al poble. La quadrilla intentarà resoldre el misteri del fantasma.
Combat: Investiguen el cas i persegueixen al monstre.
Retorn: Han resolt el misteri, tornen a la normalitat.
Reconeixement: L'antagonista reconeix el seu fracàs. Al final sempre hi ha una situació còmica protagonitzada per Scooby.
Un producte perfecte per a veure en família, ja que presenta una xicoteta dosi de misteri, horror i violència. Es va dividir en dos temporades: una des de l'any 1969 al 1970 i la segona des de el 1970 al 1972. Va ser tot un èxit, va desencadenar tota una franquícia i la inclusió a l'univers transmèdia.
Recordem que, com bé diu C.A. Scolari, les narratives transmèdia són ''un tipus de relat en el qual la història es desplega a través de múltiples mitjans i plataformes de comunicació i en el qual una part dels comunicadors assumix un rol actiu en eixe procés d'expansió'' i ''no són simplement una adaptació d'un llenguatge a altre: la història que conta el còmic no és la mateixa que apareix a la pantalla del cine o en la micro superfície del dispositiu mòbil''.
Aquesta és la introducció de la primera temporada de la sèrie:
Les sèries que van seguir a aquesta primera van ser:
The new Scooby-Doo movies (1972-1973).
The Scooby Doo Show (1976-1978)
Scooby Doo and Scrappy Doo (1979-1980)
The new Scooby and Scrappy Doo Show (1983-1984)
The new Scooby Doo mysteries (1983-1985)
The 13 ghosts of Scooby Doo (1985-1986)
A pup named Scooby Doo (1988-1991)
What's new Scooby Doo? (2002-2006)
Shaggy and Scooby Doo get a clue (2006-2008)
Scooby Doo! Mystery incorporated (2010-2013)
Be cool: Scooby Doo (2015-2018)
A partir de l'èxit de la sèrie, es van crear molts productes derivats: pel·lícules, spin-off, videojocs, llibres, còmics, merchandising...
ABC va estrenar en 1979 Scooby Goes Hollywood. Va ser la primera aparició del món de Scooby Doo fóra de la sèrie.
Com a exemple de com el contingut mediàtic pot seguir sent rellevant durant dècades, gràcies a la combinació d'unes pràctiques corporatives promocionals i activitat dels fans,Kevin Sadler ha investigat la trajectòria de Scooby Doo, el personatge de Hanna-Barbera , que ha anat entrant i sortint de l'acceptació cultural de públics diferents
Henry Jenkins, Sam Ford, Joshua Green: Cultura transmedia: La creación de contenido y valor en una cultura en red.
Posteriorment es van estrenar diverses pel·lícules. Algunes d'elles estàn basades en Scooby Doo, where are you!, com Scooby Doo en la Isla de los Zombies (1998), Scooby Doo y el fantasma de la bruja (1999) o Scooby Doo y los invasores Alien (2000).
També es van produir pel·lícules basades en Scooby-Doo, what's new?. Alguns títols són Scooby-Doo y la leyenda del vampiro (2003), Scooby-Doo y el monstruo del Lago Ness (2004), Scooby-Doo y la leyenda de Cleopatra (2005) i Scooby-Doo y el abominable Hombre de las Nieves (2007).
En 2002 arriben les adaptacions cinematogràfiques amb actors i actrius reals. La primera va ser Scooby-Doo (2002), a la que van seguir la seqüela Scooby-Doo 2: Monsters Unleashed (2004) i la preqüela Scooby Doo! The Mystery Begins (2009). En 2018 s'estrena una pel·lícula centrada en dos personatges: Daphne & Velma. A rel dels productes LEGO basats en la sèrie, es va estrenar una pel·lícula animada: Lego Scooby-Doo! Hollywood embrujado (2016).
D'altra banda, els còmics aplegaren en 1970, amb Scooby-Doo, ¿Dónde estás?, publicats per Gold Key. Des de entonces Marvel o Archie llançaren títols de Scooby-Doo, però la que més ha contribuit és DC Comics, a partir de l'any 1997. Van publicar 159 grapes amb el nom Scooby Doo!, en 2010 Scooby-Doo, where are you? amb 96 títols, en 2013 Scooby-Doo y sus amigos, on apareixen Batman i Robin o Wonder Woman entre altres, i Scooby Apocalypse, que va començar en l'any 2016.
Una part molt important per al desenvolupament transmèdia són els videojocs, que entre altres, són els següents:
En 1983 Scooby Doo's Maze Chase per a Intellivision.
En 1995 per a Super Nintendo Entertaianment System i Sega Genesis Scooby Doo Mystery.
En 2002, basat en la pel·lícula del mateix any, ix a la venda Scooby-Doo.
En 2009 Scooby Doo! First Frights per a Wii, Nintendo DS i PS2.
És molt important també la irrupció del Internet al món audiovisual, i és que Cartoon Network va llançar videojocs online com Scooby Doo! in the attack of the vampire pumpkinheads.

En 2002, amb la pel·lícula va eixir l'adaptació literària: Scooby-Doo the Movie!, i amb

l'editorial Laberinto la sèrie Misterios a 4 patas amb nombrosos títols.
En 2005, s'inaugura a la Warner Bors de Madrid l'atracció La aventura de Scooby-Doo.
A les xarxes socials Scooby-Doo té un perfil oficial d'Instagram, on podem trobar fotos d'esdeveniments, de tatuatges, fan art, samarretes, recordatoris d'aniversaris dels personatges, vídeos... Els fans tenen la possibilitat de participar en la pàgina, ja que poden enviar fotos i que siguen repujades (repost). En Twitter la sèrie també té un conter oficial, però no és actiu en contingut. En Youtube la majoria de contingut oficial està pujat en el canal de WBKids.
El merchandising juga un paper molt important, així com les aportacions dels fans.
LEGO té al seu catàleg una col·lecció de Scooby Doo, Funko Pop! té una figura de cada u dels personatges, Monopoly va llançar un tablero basat en la sèrie, també podem adquirir samarretes, tasses, motxilles, tot el que podem imaginar.
Els fans aporten contingut, com el fan art, fanfic, cosplays i a les xarxes socials. En la pàgina Fanfiction podem trobar quasi 2.500 històries on els fans donen renda solta a la seua imaginació. Inclús hi ha gent que ha customizat la seua furgona com la Mystery Machine.
Com hem parlat en altres entrades, Henry Jenkins (2009) parla de 7 principis presents a un producte transmèdia. En aquest cas, Scooby Doo aplica els principis d'aquesta manera (que hem vist al llarg del post):
Expansió vs profunditat: Els continguts de Scooby Doo s'expandixen a través de diverses pantalles: televisió, cine, consoles, llibrses còmics, webs, art... A més, els fans tenen el poder d'expandir aquest univers a través de tots aquestos canals, en especial en Internet. Scooby Doo, com hem vist ja, va começar en 1969 amb Scooby Doo, ¿Dónde estás? i després se va expandir als còmics, més sèries, pel·lícules animanes i no animades, videojocs...
Continuïtat vs multiplicitat: El fil conductos de tots els productes, tant audiovisuals com literaris com videojocs es el misteri i la solució del mateix. Scooby Doo i la màquina del misteri apareix en tots els productes que hem vist.
Immersió vs extrabilitat: No pots entrar al món de Scooby-Doo de forma física, però sí que pots vore la pel·lícula no animada, que és un apropament a la nostra realitat o disfrasarte de uno dels personatges. A rel d l'èxit, es van crear molt productes merchandising, com hem mencionat abans. És una forma de portar-nos el món de Scooby-Doo al nostre.
Contrucció de mons: La màquina del misteri viatja constantment a altres països, com Escòcia o poble inventats (el del capítol que hem analitzar al principi del post: El fantasma eléctrico). És un món plé de monstres i de personatjes ficticis.
Serialitat: El tema principal de la sèrie es el misterio, tractat en tots els productes. No se produeix una ruptura de la línia argumental entre ells. Una persona que no coneix Scooby-Doo pot iniciar-se en qualsevol moment de la franquícia, ja siga un capítol de la sèrie o als videojocs.
Subjectivitat: Es sempre la mateixa: la quadrilla i Scooby-Doo. Sols canvia el personatge antagonista.
Performance: Aquesta característica involucra directament al consumidor, o millor dit, prosumidor. I es que en aquesta franquícia trobem:
Scoobypedia: els fans creen contingut e informació a la Wikipedia.
Fanfics: El fans inventen històries noves, alternatives. No hi ha restrccions per a la imaginació.
Quan Scooby Doo s'introdueix en nous contextos, quan apareix davant un nou públic, es generen valors nous. Sadles descriu les tensions que sorgeixen entre temptatives oposades entorn del personatge; les estratègies iròniques i modernes que va desplegar Cartoon Network (la intenció de les quals era cridar l'atenció dels espectadors adults) van renyir de vegades amb la imatge més clàssica pensada per a fans de nova generació. Els creadors de contingut nou intenten constantment juxtaposar les perspectives de múltiples audiències.
Henry Jenkins, Sam Ford, Joshua Green: Cultura transmedia: La creación de contenido y valor en una cultura en red.
Com hem vist, la franquícia Scooby Doo ja du quasi 50 anys produint contingut a diversos mitjans. En 50 anys moltes generacions han crescut veient la sèrie, les pel·lícules. Scooby Doo, gràcies a l'estratègia que hem vist en aquest post, ha esdevingut tot un èxit i forma part ja de la nostra cultura popular i els nostres records. Per acabar, ací teniu un vídeo que reuneix totes les introduccions de les sèries de Scooby Doo a través de les temporades:
Comentários