El Carib també és transmèdia
- SDM
- 20 nov 2018
- 5 Min. de lectura

Ah... però que Els pirates del Carib també són transmèdia?
Doncs sí. Potser no sembla tan evident com altres exemples que hem tractat, però les aventures de Jack Sparrow formen part d'un univers transmèdia i, per tant, no sabem si avui serà el dia en què podrem dir que l'hem capturat, però almenys sí el seu univers.
Prepareu-vos una copeta de rom, que comencem ben fort amb la banda sonora per animar la llegida.
Pirates of Caribbean: The Curse of the Black Pearl s'estrena el 2003 amb un èxit enorme que, segons com afirma Jhonny Depp, el va arribar a espantar. Des d'aleshores, s'han produït quatre pel·lícules més: Dead Man's Chest (2006), At World's End (2007), On Stranger Tides (2011) i Dead Men Tell No Tales (2017).
Paral·lelament als films, el 2006 s'enceta una col·lecció de llibres que funciona com a complement a les pel·lícules: Pirates of Caribbean: Jack Sparrow, escrita per Rob Kidd. Ara bé, aquest autor no existeix, sinó que és un pseudònim inventat per la pròpia productora Disney per a referir-se a ella mateixa, que és la creadora de la literatura al voltant d'aquesta narrativa transmediàtica. Aquesta és una novetat respecte a les narratives que hem vist anteriorment. D'altra banda, entre el 2008 i el 2010 es publiquen 5 llibres més que pertanyen a la col·lecció Legends of the Brethren Court, de Rob Kidd també. Aquests llibres funcionen com una preqüela a les pel·lícules: se situen 13 anys abans del temps en què es desenvolupen els films. A més a més, Disney també ha publicat una sèrie de còmics i revistes que amplien el món narratiu.
Junt amb els llibres i les pel·lícules també sorgeixen en paral·lel, especialment amb els films, les bandes sonores, que suposarien una nova porta d'entrada a aquest univers. De les bandes sonores originals s'han fet també versions oficials esteses i remixos. D'altra banda, s'han tret a la venda videojocs, com ara Pirates del Carib: a la fi del món.
Ara bé, investigant un poc a la pàgina oficial de la saga de Disney, ens trobem amb un precedent essencial, que podem considerar el naixement d'aquest univers: la construcció d'una atracció a finals dels anys 60 al parc temàtic Walt Disney World (Florida), anomenada Pirates of Caribbean. Aquest parc és la primera materialització de tot l'univers narratiu creat per Walt Disney, dins del qual Pirates del Carib és un microcosmos, una galàxia narrativa que espurneja des de ben prompte, però no serà fins el nou segle, amb l'estratègia transmèdia, que l'èxit es farà evident i s'ampliarà l'univers.
''Per a molts, la primera introducció als contes i llegendes sobre pirates provenen de l'atracció de Disneyland, Pirates of the Caribbean. Malgrat que fou creada fa 50 anys en març del 1967, és considerada una de les atraccions més espectaculars que s'han creat mai i fou l'últim espectacle del parc supervisat personalment pel mateix Walt Disney. L'èxit de l'atracció Pirates of Caribbean i la seua capacitat per a romandre en la imaginació de les persones que hi munten està arrelada a la seua narrativa. Amb entorns perfectament detallats i personatges ricament desdibuixats, no és cap secret per què l'atracció és tan popular després de mig segle que va debutar''.
Font: Pirates of Caribbean: Dead Men Tell No Tales. Activity Packet.
Per tant, tot i que no naix pròpiament transmèdia, l'estratègia transmèdia està pensada des del principi del boom, a partir del 2003 es desenvolupen alhora i en paral·lel tots els formats: els llibres complementen les pel·lícules, no són una mera adaptació; la música va també de la mà; i els videojocs i els còmics són una forma més lúdica de viure en primera persona l'univers. L'expansió de l'univers de Pirates of Caribbean està condensada en uns quants anys, l'èxit i l'interés continuat dels fans al llarg de tota la narrativa no se comprén sense veure l'estratègia transmèdia. És a dir, un llargmetratge pot tindre molt d'èxit en la taquilla però la presència d'una planificació transmediàtica que ajude a configurar la idea d'univers i implique la participació dels fans és fonamental per a la fidelització de l'audiència. Tal com explica, M. Bourdaa al seu article que ja hem citat alguna vegada en aquest blog:

''Frank Rose parla del fenomen ''deep media'', donant als fans un lloc actiu en aquestes estratègies. Per a ell, el principal element és el receptor, ja que els universos creats han de ser immersius i atractius. La definició d'aquest fenomen és encara una mica difusa però el que està clar és que implica inversions de màrketing per als productors amb l'objectiu d'arribar a una major varietat d'espectadors potencials i mantenir la base de fans compromesa.''
No obstant, com assenyala Jeff Gómez, CEO d'una de les productores de Pirates of Caribbean i teòric junt amb Jenkings sobre narrativa transmèdia, l'estratègia transmèdia és arriscada i ambiciosa, de manera que poques productores s'aventuren a planificar-la des d'un principi:
“inclús als grans estudis de Hollywood els resulta difícil predir l'èxit d'un producte; des d'esta perspectiva, pocs estan disposats a invertir en continguts per a moltes plataformes i mitjans des del principi”.
Malgrat això, cada cop s'està apostant més pels productes transmèdia nadius, com ja hem vist en aquest blog amb els webdocs i amb sèries espanyoles com El Ministerio del Tiempo, ja que, com veníem comentant, tenen un potencial molt fort per a captar l'interés de l'audiència.
D'altra banda, Pirates of Caribbean ha emigrat també a la web: compta amb una pàgina web oficial dins de la de Disney en què es publiquen algunes novetats, informació breu sobre els actors i els personatges, i, sobretot, contingut (imatges i vídeos) dirigit a la promoció l'última pel·lícula estrenada, al què accedim a través d'un enllaç específic sobre aquest film.
No obstant, potser el més interessant que trobem a la pàgina específica de l'última pel·lícula és un ''Activity Packet'' , llançat el 2017, amb jocs i manualitats sobre Pirates del Carib. Amb una funció educativa i lúdica, aquest pack està dirigit a un públic més aviat infantil, ja que entre les activitats que es proposen trobem: fer un mapa de constel·lacions, construir un ''spyglass'', inventar històries sobre pirates a partir de dibuixos, joc en què els pirates s'han d'afrontar amb elements de la mar, i batalles navals. Tanmateix, a banda d'aquesta part més interactiva, també ofereix informació sobre els personatges i altres curiositats (gavines, corals, taurons, origen del nom de Carina, imatges del parc temàtic...) que contribueix a expandir a l'univers. Aquesta informació sobre el món fictici s'ancora amb la realitat dels nostres dies: els mapes de constel·lacions eren la forma que tenien per a orientar-se els pirates d'aleshores, com les aplicacions de GPS d'avui en dia; el joc et convida a tornar a aquesta època i immergir-te en la narrativa de Pirates del Carib (immersion).
Quant al user-generated content, caldria destacar que Pirates of Caribbean també compta amb una wiki feta pels fans, de la mateixa manera que altres narratives que hem vist en el blog. No obstant, malauradament la versió en espanyol es troba actualment inactiva.

Açò coincideix amb un declivi i pèrdua d'interés per part de la comunitat fan que opina que les pel·lícules han perdut la seua essència, i les crítiques a l'actuació i figura desmillorada de Jonnhy Depp, qui interpreta a Sparrow. La figura de Sparrow està tan arrelada a Depp, i el capità excentric està tan vinculat a la saga, que alguns fans no entenen una nova pel·lícula sense la seua figura. La seua absència, que per a alguns era d'esperar, ja ha estat confirmada pel mateix actor. Tot açò ha fet que el boom inicial haja anat perdent força, malgrat que els resultats en taquilla de l'últim film no han estat roïns, però tampoc bons a causa de la polèmica amb Depp.
Deixem algunes de les crítiques per part de blogs i notícies per si voleu aprofundir-hi:
https://www.espinof.com/criticas/cinco-grandes-problemas-de-piratas-del-caribe-la-venganza-de-salazar-un-espectaculo-repugnante
https://www.fotogramas.es/noticias-cine/a22660070/piratas-del-caribe-6-sin-johnny-depp/
https://www.hobbyconsolas.com/opiniones/renovarse-morir-94894
https://www.bolsamania.com/cine/la-decadencia-piratas-del-caribe/
Comments